Day 9 de Market

by Janny Huitema on mei 09, 2016

Day 9 in Kenya!

Vandaag konden wij eindelijk tot een uur of 8 uitslapen! Helaas werden wij om 7:15 gewekt door aapjes die op de daken van de guesthouse sprongen. Na onrustig te ontwaken was het tijd voor ontbijt om vervolgens in de office van James bezig te gaan aan het uitwerken van notulen en het voorbereiden van het interview voor de Loita.

In de ochtend stond er een tripje naar de dam op de planning, maar helaas had de auto pech en werd dit verplaatst naar de middag. Toen de auto er was werd het een snel bezoekje van waarschijnlijk 2 min om te zien waar de ranch water vandaan haalt. We bleven in de auto en James vertelde kort hoe het werkte. Vervolgens reden wij naar de Market om te zien hoe er dieren en andere leut verkocht werd. 

Op de markt kregen wij de kans om een groep te interviewen betreft de Friji. Het was erg roemeurig en de mensen kletsten en giechelden door elkaar. Na een tijdje was iedereen stil en konden we beginnen. Wij kregen een erg gehaast gevoel en aangezien ze geen Swahili spraken moest het interview via 2 vertalers gaan. Wij spraken Engels, James sprak Swahili en de 3e persoon sprak Maa. Gelukkig wisten wij een paar belangrijke punten mee te nemen en zagen wij de vrouwen snel het interview verlaten. Het voelde als ondankbaar maar waarschijnlijk komt dit omdat de vrouwen een grote verantwoordelijkheid dragen in het dagelijks leven, vooral een Market day.

Na het interview deden wij samen met James gezellig een drankje bij de achterkant van een bar. Hier speelde kinderen die erg onder de indruk van ons waren. Als blanke (mzungu’s) naar het dorp komen zien zij het eigenlijk als cadeaus krijgen en rijke mensen zien. Stan speelde hier met een kindje van 3 jaar die de grootste lol had. James vertelde dat hun eigen vaders nauwelijks tot niet met hun kinderen spelen dus dit erg bijzonder voor hun is.

Na wat gedronken te hebben verlieten wij de shopping centre om te dineren in de guesthouse. James en Stan speelde ouril en Jil las in haar boek. James verliet redelijk vroeg de guesthouse om te slapen en wij doken er ook vroeg in.

Asanta sana!
Jildou Jellema
Stan Borns