Day 8 milking process

by Janny Huitema on april 27, 2016

Day 8 in Kenya!

Vandaag was het tijd om te kijken hoe het melkproces bij de ranch gaat. Na gister waren wij hier erg benieuwd naar. Om 6:30 liepen wij naar de farm en zagen al dat het er anders aan toe ging bij de Loita. Er is één persoon die de melk weegt en registreert hoeveel melk gemolken wordt. Er zijn 4 andere mannen die de koeien melken en de melk naar de man brengen die alles registreert. De melk wordt direct na het wegen verkocht aan de Loita van binnen en buiten de Ranch. Deze stonden bij de melkoogst klaar met plastic flessen. Wij vroegen of de melk ook getest werd, maar vervolgens werd er hard gelachen door de Loita van de ranch dat dit niet nodig is omdat de melk altijd goed was en als de melk bederft ligt het aan de mensen die het kopen. Ook vroegen wij hoe lang de melk houdbaar blijft en dat is voor 1.5 dag doordat zij het mengen met de as van de Mitamaiyo boom. Na 1.5 dag word het zure melk wat voor 3 a 4 dagen houdbaar blijft. 

Na het melkproces gezien te hebben liepen wij over de ranch en zagen dat zij voorzien waren van: een ziekenhuis, politiebureau, carpentry, mechanics, groot office, tv, eetzaal, tannery (maar is gestopt omdat het weinig geld opbracht), Trekkers, botermachine, 4 farms en elektriciteit. De Loita van buiten de ranch kunnen hun elektronische apparaten opladen bij de ranch voor 20 tot 100 shilling.

Wij vroegen naar de inkomsten van de ranch en die behaalden zij uit boter, melk, dieren die zij verkopen (voor erg veel geld), educatie en elektriciteit (wordt verkocht aan de Safaricom, een telefoon provider die in elk stadje en dorpje te vinden is). Ook hebben wij gezien hoe de boter gemaakt wordt.

Na de rondleiding was het tijd voor ontbijt en daar konden wij onze vragen aan James stellen die ons dwars zaten. Zo vroegen wij waarom de Loita zo arrogant deden en het blijkt dus dat de Masai onderling competitie hebben en willen laten zien dat ze beter zijn. Dit merkten wij niet bij de vorige Masai. Ook vroegen wij waar nou het probleem zit en de problemen zijn:
-De gnoes kunnen gevaarlijk zijn als ze een kind hebben en er vervolgens koeien in de buurt zitten te grazen. Dit loopt uit tot een dodelijk gevecht in nadeel van de koe.
-Ze kunnen veel meer melken maar niet koelen anders hadden ze zo’n 300 liter per dag (Mara hebben tussen 10 en 20 liter) Zo gaf hij aan dat sommige Loita momenteel maar 1 liter konden kopen in plaats van 3 liter wat dan voor ons weer een beetje tegenstrijdig lijkt (als je zoveel kunt melken maar niet kunt bewaren, hoe komt het dan dat mensen bij directe koop na melken niet gewoon 3 liter kunnen kopen?)
-Ze willen de melk voor 50 shilling per liter verkopen in plaats van 35
-Buiten de ranch ligt plastic waardoor dieren van de Loita buiten de ranch dood kunnen gaan door het eten ervan.

Na de vragen hadden we vrije tijd tot de lunch van 13:00. We hadden afgesproken om 14:00 om te kijken naar waar het water vandaan kwam (de dam). Helaas kwam de driver niet opdagen door waarschijnlijk autopech. De middag hebben wij rustig aan gedaan en zijn we bezig geweest met de notulen uit te schrijven.

Voor het diner kwam James langs voor een korte wandeling naar de school die is opgezet binnen de ranch. Er waren vriendelijke leraren die een heleboel vragen hadden betreft de verschillen tussen Kenia en Nederland. Op de terugweg kwamen wij een cobra tegen en James probeerde hem te doden maar het lukte hem niet omdat hij zijn stok niet bij zich hsf. Slangen zijn niet favoriet bij de Maasai.

Na de wandeling was het tijd voor diner en dit deden we samen met James in de guesthouse. We kregen het lievelingsgerecht van de Kenianen aangezien het erg vullend is, Ugali met BBQ geit. Geit hebben we de afgelopen dagen vaak gegeten, Het is taai en niet zo lekker. Ugali is een klont maispap.. Smaakloos en deeg achtig. Na het gerecht speelden James en Stan een Afrikaans spelletje (ouril) en vervolgens verliet James al gauw de guesthouse om te slapen

Het lijkt er tot nu toe op dat de ranch onze hulp niet nodig heeft omdat het meer een luxe probleem is. Daarom zouden wij graag buiten de ranch willen onderzoeken omdat daar de Loita zitten die niet actief zijn op de ranch.

Asanta sana,
Jildou Jellema
Stan Borns