Day 6 Masai Mara National Reserve

by Janny Huitema on april 27, 2016

Day 6 in Kenya!

Vrijdag 5:30 AM – Sekenani. De wekker ging wederom vroeg. Vandaag gaan we rondreiden met Nelson en Joseph in de Masai Mara National Reserve. We vertrekken om 6:15 / 6:30. We rijden langs de shopping centre van Sekenani voor extra flessen water en rijden vervolgens naar het reservaat. 

De eerste dieren die we spotten in het reservaat zijn wederom zebra’s en verschillende soorten antilopen. Topi’s, ook wel “Blue-Jeans” genoemd vanwege de donkerblauwe vlekken in hun vacht bij de benen, gazelles en impala’s. Vervolgens ook veel andere dieren zoals olifanten, giraffes en veel verschillende vogels. Een van de vogelsoorten was “secretaries”, omdat ze door hun stijve houding er bijzonder zakelijk uit zien, alsof ze met een aktetas onderweg naar het kantoor gingen.

Na meerdere groepen gnoe’s te hebben gezien troffen we ook buffels. Ze droegen vogeltjes op hun rug die helpen met het wegwerken van vliegen en andere insecten. We besloten naar de Mara rivier te rijden binnen het reservaat in de hoop Nijlpaarden te kunnen zien.

Op weg naar de rivier stopten we op het hoogste punt van het reservaat, de “lookout”. Het uitzicht hier was adembenemend. We gingen in de zon zitten met Nelson en Joseph. “Hakuna Matata”. Na wat te rusten reden we door naar de Mara rivier. We zagen inderdaad Nijlpaarden maar een paar honderd meter troffen we een wel erg uniek tafereel. Een groep van 14 Krokodillen die een dood nijlpaardjong probeerden op te eten in het water. 3 Hyena’s zaten aan de kantlijn van het water, erop te azen om een graantje mee te pikken. Ze zetten zelfs een paar stappen in het water. Hadden waarschijnlijk erg honger.

We reden verder naar een veilige plek om te lunchen. Hier waren we omringd door bavianen die hun eigen ding deden. Af en toe keek er een paar naar ons. Nelson en Joseph maakte gekke bewegingen naar ze, waar de chimpansees erg verward op reageerde. “Waarom doe je zo?” Leken ze uit te stralen. We lachten er om en hadden veel lol.

Toen hadden we nog 2 missies. Een leeuw spotten en een foto van Stan met een schedel van een gnoe te maken in z’n shuka. Op een gegeven moment spotte Nelson dan toch 2 leeuwinnen op pad. We keken iets verder en zagen een mannetje liggen onder een orangeleaf struik. We waren op minder dan 5 meter afstand. De leeuw stond op en markeerde zijn territorium. We maakten veel foto’s en filmpjes om daarna nog eens goed zonder camera’s te kijken. De leeuw negeerde ons compleet, en erkende onze aanwezigheid niet. Pas toen we enkele meters verderop langs hem reden gromde hij om zijn grens aan te geven. We reden er vandoor.
Ook hebben we de geplande foto weten te maken!

Het was een lange rit met veel bumpy roads en felle zon op onze mzungu huidjes. We reden terug naar het kamp. Bij aankomst hadden we veel inpakwerk, morgen vertrekken we naar Ilkerin. Stan had veel t-shirts mee om achter te laten. Deze gaven we aan de staff. Na een douche en avondeten was Jil erg moe en maakte een vroege nacht. Stan bleef op om met de wakende staff een paar rondjes mee te lopen. Dieren kwamen deze nacht erg dichtbij het kamp. Zo zag hij onder andere hyena’s en een giraffe.

Asante sana!
Stan Borns
Jildou Jellema