Day 5 Masai village

by Janny Huitema on april 27, 2016

Day 5 in Kenya!

In de ochtend staat om 5:00 AM de wekker. Kwart voor 6 rijden we naar een nabij gelegen Masai village om het melkproces te observeren. We komen aan bij zonsopkomst. De Masai zijn al enige tijd op en druk in de weer met het vee. Normaal gesproken zijn het alleen de vrouwen die met het melk aan het werk zijn, maar voor de kinderen die naar school gaan is het momenteel voorjaarsvakantie. Als de kinderen vrij zijn van school betekent dit dat (met name de jonge kinderen) ze hun ouders een handje helpen met de taken.

Ze hebben omheiningen van houten palen waar de volwassen dieren overnachten. Koeien met ezels, en geiten met schapen. De zogende kalven en geitjes overnachten in een Masai hut. ‘S nachts houden mannen van het dorp de wacht over de dieren, om ze te beschermen van roofdieren.

We hebben precies kunnen observeren hoe het melkproces er uit ziet, wat erg belangrijk is voor ons onderzoek! Vervolgens hebben we bij John, die ook onze vergadering gister heeft voorgezeten thee met verse melk en chapati gekregen. Vervolgens reden we richting het shopping centre om daar Maasai vrouwen te treffen die er hun melk verkopen.

Op weg naar het centrum zagen we twee vrouwen met melk lopen. Ze waren niet onderweg naar het shopping centre maar verkopen hun melk aan een nabij gelegen Masai village waar ze te weinig melk opbrengst hebben. We pikten ze op om een lift te geven en vroegen eenmaal aangekomen in deze village of we de melkcontrole mochten bekijken en filmen. Dit mocht, en we waren erg dankbaar voor deze gastvrijheid. Ze kookte de melk en aan de manier waarop de melk kookt viel te bepalen of het nog goed was. De melk werd goedgekeurd en wij reisden verder.

We wilden erg graag naar de KCB (grootste Keniase bank in de Masai Mara) in de hoop daar wat contanten te kunnen pinnen. Op weg hier naartoe stopten we in een shopping centre. Hier zagen we vrouwen die hun melk probeerde te verkopen. De struggles die zij doorstaan met de lange weg naar de dichtbijgelegen town en het wachten en hopen melk te verkopen voor een magere 50 shilling per liter.

We vroegen of we 1 mevrouw mochten filmen, ze zat er met een halve liter, laat op de ochtend. Het tijdstip maakt haar kans op verkoop nog veel kleiner. Natuurlijk kochten we als dank haar laatste melk.

We reden verder naar de bank waar we ein-de-lijk geld konden pinnen! Stan kwam juichend naar buiten. We keerden huiswaarts, terug naar het kamp. Daar maakten we een groepsfoto met de staff (Maasai). Vervolgens namen 2 jongens van het kamp ons mee om te hiken rondom ons verblijf. We vonden aloë vera voor onze verbrande huid. Niet veel later zagen we op zo’n 30 meter afstand een olifant. Olifanten zijn levensgevaarlijk, nog vele malen meer gevaarlijk dan leeuwen. We keerden snel terug naar het kamp! Het was al tijd voor avondeten en daarna hielden we een Design-Thinking workshop.

Een paar dagen geleden raakten we aan de praat met een paar staff jongens terwijl het regende. We besloten ze onze paraplu kado te doen, tot een van de jongens benoemde dat paraplu’s hier erg duur zijn. We grapten dat we er vast wel een zelf kunnen maken van plastic afval dat overal ligt. Toen kwam het idee om het gewoon samen te maken, volgens de design-thinking methode. Vandaag hebben we het georganiseerd. De staff was erg enthousiast en we hebben na een korte brainstorm ons in twee groepen verdeeld om zowel een paraplu als een regenjas te maken. We hadden erg veel lol en bijzondere resultaten!

Na deze lange en bewogen dag zijn we snel onder de wol gedoken.

Asante sana!
Stan Borns
Jildou Jellema