Day 2 the GreenAfricaFoundation

by Janny Huitema on april 19, 2016

Day 2 in Kenya!

Maandag ochtend 18 april, 10:00 AM – hotel in Nairobi.
Charles van Solar S3C KE kwam na whatsapp contact ons ophalen om met hem mee te gaan naar kantoor. Daar ontmoette we Milton van GreenAfricaFoundation om te praten over ons project en waar raakvlak ligt om met elkaar een samenwerking aan te gaan. We zijn met Milton mee gegaan naar het kantoor van de GreenAfricaFoundation, gevestigd in het National Conference Centre van Nairobi. Ze waren erg enthousiast over onze plannen en hebben ons ook waardevolle tips gegeven rondom het vergroten van de “chance of adopting” van de Maasai richting ons product, het belang van het bieden van eventuele trainingen voor zowel gebruik als hygiëne en mogelijkheden voor het vermarkten van het product.

Hierna zijn we weer teruggekeerd naar Charles op kantoor om te evalueren over onze meeting en hebben we ook een en ander kortgesloten rondom onze reis naar van Nairobi naar Narok en Sekenani.

15:00 PM – We vonden een supermarkt waar we wat te eten, en vooral ook flessen water konden kopen. Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar een zaak waar we ieder een Keniaanse sim-kaart konden kopen om prepaid tegoed voor zowel belminuten als data op te zetten. hiervoor moesten we in een rij op plastic tuinstoeltjes gaan zitten met zo’n 50 andere wachtenden. Deze stoeltjes waren bekleed met satijnen bruidshoezen, waar we naar elkaar een beetje om lachten. Hier hebben we in totaal zo’n anderhalf uur in de rij gezeten, doorschuivend, stoeltje voor stoeltje. Ondanks het lange wachten was de service absoluut uitstekend!

We waren ontzettend enthousiast over onze mobiele vrijheid met deze nieuwe simkaart! De aanschaf was erg goedkoop, het dataverbruik is zuinig en eigenlijk net zo snel als in Nederland. Toen waren we op zoek gegaan naar een plek om iets te eten. Prima eten, maar erg opvallend – een zwerfkat met twee zogende kittens in het restaurant. Deze kwamen natuurlijk vaak hier in de hoop wat eten te kunnen azen, maar ze waren alsnog erg mager. Deze lieverds hebben we maar niet geaaid in verband met risico op hondsdolheid.

Hierna gingen we even uitrusten aan de kant van de weg op een muurtje. Het straatbeeld in Nairobi is druk, luid en levendig. Toen zijn we terug naar het hotel gegaan omdat we in de ochtend bij het ontbijt ontdekten dat de wifi verbinding in het restaurant stabiel is. We hebben daarom ’s avonds in dit restaurant onze resultaten verwerkt onder het genot van Keniaans bier! Jil wilde eigenlijk we hetzelfde bier als Stan, maar dit was niet de bedoeling.. Kenianen hebben ander bier voor vrouwen. “Lite”.

Gedurende de gehele dag hebben we OVERAL waar we naar binnen wilde, zelfs een supermarkt of de telecomzaak onze tassen moeten legen en worden we met metaaldetectors gecontroleerd. Niet alleen wij “Mzungu’s” hoor, iedereen. De controle en veiligheid is vanuit de overheid sterk aanwezig naar aanleiding onder andere van de aanslag door Isis in een school vorig jaar. Ook hier is de scheiding tussen man en vrouw aanwezig, Stan krijgt controle door een man, Jil door een vrouw.

Na weer een bewogen dag en de afsluiting van mannen- en vrouwenbier lekker uitrusten.

Asante sana for reading!

Jildou Jellema en Stan Borns