Day 13 Namanga Dairy

by Janny Huitema on mei 09, 2016

Day 13 in Kenya!

Vandaag stond een bezoek aan de grote dairy op de planning, de Namanga Dairy. Hier hadden wij om 10 uur een afspraak met de chief van de community en de chairman van de Namanga Dairy. Helaas gaven hun aan dat ze iets later zouden komen. Wij lunchten samen met Nicholas bij een restaurantje.

Na nog een paar keer bellen door Nicholas werd er geen gehoor gegeven. Wij besloten om even te kijken bij kraampjes van Masai vrouwen. Bij terugkomst probeerde Nicholas het nogmaals en kreeg eindelijk gehoor. Het was nu al 12:30 en ze zeiden dat ze eraan kwamen. Vervelend voor ons, omdat we nog naar Nairobi terug moesten reizen en files wilden omzeilen voordat we vliegen.

Toen de chairman eindelijk aankwam gaf hij aan dat het hem speet maar dat hij niet weg kon vanwege visite. Dit gaf ons geen goed beeld van hem omdat wij hier zijn voor de community en dat wist hij. Wij vonden het dus raar dat hij visite voor liet gaan in plaats voor een project voor de community waar een groot verschil gemaakt kan worden.

Na een interview en rondkijken in de Namanga dairy ontmoette wij de chief van de community buiten de dairy. De chief is een farmer en een Masai en is dus bewust van de problemen die zich afspelen. Hij maakte ons meer inzichtelijk vanaf welke afstanden boeren en Masai afleggen om melk bij deze dairy af te leveren en welke vervoermiddelen ingezet worden vanaf welke afstanden.

Toen we deze afspraken hadden afgerond en onze laatste video opnames hadden gemaakt konden we onze koffers bij de receptie van de guesthouse ophalen en onze bus nemen richting Nairobi. Nicholas ging voor ons proberen te onderhandelen met buschauffeurs of we tegen een schappelijke betaling afgezet konden worden bij het vliegveld. Dit kon helaas niet. Dat zou betekenen dat we eerst met de bus door de spits heen het centrum van Nairobi in zouden moeten rijden, met grote kans op vertraging om vervolgens een taxi te nemen naar het vliegveld met nog veel meer vertraging. Vast zitten in het verkeer rondom Nairobi is sowieso erg onprettig. We besloten om Nicholas te vragen tegen betaling en brandstofvergoeding ons naar het vliegveld te brengen vanuit Namanga. Dit wilde hij graag voor ons doen gelukkig!

Dus begonnen we aan onze laatste reis binnen Kenia, het begin van de reis naar huis. Onderweg maakte de motor van het busje rare geluiden en hebben we op een bepaald punt stil gestaan met vermoedelijke autopech, wat na enig aanduwen verholpen was(?). We waren in ieder geval opgelucht weer onderweg te zijn, en waren er erg aan toe om weer naar huis te gaan.

We aten wat op het vliegveld, checkten in en leverde onze bagage af. Vervolgens was het wachten tot de gate open zou gaan en we konden boarden. De vlucht was vertraagd door hevige regen, waardoor we pas na 1 uur snachts vlogen, in plaats van 20 over 12. Maar het maakte niet meer uit. We hadden genoeg uren in het vliegtuig voor ons om te rusten. De volgende ochtend wachtte ons een hectische overstap in Parijs en kwam onze bagage tussen de middag een vlucht later dan ons eigen arrival aan op Schiphol. Blij om weer thuis te zijn!

Een enorm bewogen reis met interresante resultaten, nieuwe geconstateerde problemen, fantastische natuur en cultuur, lieve vrienden en onvergetelijke ervaringen!

Bedankt voor het lezen!
Stan Borns
Jildou Jellema