FDF op reis!

FDF bij de European Youth Awards

Op weg naar Finland

Op een maandagochtend tijdens één van de vele minor openingen vielen ineens de woorden “European Youth Awards”, “Oostenrijk”, “Graz”. Meer hadden wij niet nodig om ons direct aan te melden bij Eric. Wij mochten mee! Samen met international studenten mochten wij werken aan een klein project. Dit project was heel kort samengevat een evaluatie van één van de winnende projecten. Ieder internationaal groepje moest een vragenlijst beantwoorden en hierbij handouts en een poster maken met daarop de bevindingen. Deze waren bedoeld voor het daadwerkelijke evenement waar wij naartoe zijn gegaan. De European Youth Awards in Graz!

Vijf uur ‘s ochtends is echt geen tijd om op te staan op een woensdag.

Toch hebben wij, Thomas van der Veen en Wilmer de Groot, dit grote offer gebracht. Met de trein van drie over zes vertrokken we naar Schiphol. Eenmaal half-slapend aangekomen op Schiphol snelden wij richting de check-in. Daar was zelfs de techniek nog niet wakker, dus moesten wij ouderwets inchecken bij een persoon. Gelukkig waren het personeel en het vliegtuig wel wakker en vlogen wij iets vertraagd richting onze eerste stop, Wenen. Vanuit daar zijn we naar Graz gereden met de bus.

In Graz moesten we zelf het hostel vinden. Nadat de techniek ons wederom in de steek liet vroegen we een “local” om de weg. Deze weg voerde ons door het prachtige historische centrum van Graz. De ene na de andere kerstmarkt gingen aan ons voorbij, de sfeer zat er direct in. Na onze bagage in het hostel te hebben gedropt, zijn we doorgegaan nafoto-1ar het gemeentehuis van Graz. Hier werden alle winnende projecten voorgesteld. Voor ons was het de eerste mogelijk om onze internationale groepsleden te ontmoeten.

Na de bijeenkomst was een lezing van Paul Hughes. In deze lezing, ‘ten meter of thinking’, nam hij ons al tekenend mee op een reis door 21 stappen om bedrijven beter te laten functioneren en meer omzet te behalen. De activiteiten op het gemeentehuis werden afgesloten met een buffet, een borrel en veel goede gesprekken met interessante mensen. Uiteraard hebben wij als studenten de avond afgesloten onder het genot van een biertje met onze internationale collega’s.

Dag twee – kampvuur!

Dag twee begon actief met campfire sessies waarin gesproken kon worden met een heleboel experts in verschillende onderwerpen vanuit heel Europa. In sessie van twaalf minuten was de mogelijkheid om in groepsverband te sparren met deze experts.

Innerlijke motivatie

Na de campfire sessies was een talk van Eleanor over hoe je motivatie, inspiratie en leiderschap in jezelf kunt vinden. Naderhand hebben wij nog persoonlijk met haar gesproken naar aanleiding van een aantal vragen. Al met al een een verrijkende, actieve, inspirerende, motiverende ochtend! Na de koffie pauze volgden workshops. Wij hebben gekozen voor de workshop “Boost your creativity through visualisation” waarin de creativiteit door middel van tekenen werd geprikkeld. In de workshop moesten we een aantal belangrijke stappen met betrekking tot creativiteit volgen. Deze stappen waren, observatie, co-creatie en gewoon doen. De kern was “creation = creativity”. Simpelweg door iets te maken word je al veel creatiever. Na een royale lunch te hebben genoten ging het programma door met presentaties van de winnende EYA projecten. De diversiteit, waarde en innovativiteit van de projecten was ontzettend mooi om te zien.

De maffe Sinterklaas

De avond was vrij voor ons, dus gingen we op zoek naar een leuk restaurant om met een groepje te eten. Onze eerste poging bracht ons bij een overvolle bar/restaurant met een prachtig uitzicht. Helaas was er geen plek en belanden wij samen met een aantal studenten uit Odense (Denemarken), in een pizzeria. De avond was echter nog jong, wat betekende dat er nog genoeg tijd was om te feesten! Met drank in de hand gingen wij op weg naar het dakterras van ons hostel om hier tot in de vroege uurtjes te praten en drinken met vele internationale studenten. Hierin werden vooral culturele verschillen besproken waaronder het voor niet-nederlanders ontzettende vreemde Sinterklaasfeest.

Dag drie

Na een erg leuke nacht te hebben gehad was het dan ook erg moeilijk om op tijd bij de start van dag drie te zijn, namelijk een workshop VR brainstorming waarin wij VR of AR op een voor de samenleving nuttige manier moesten toepassen. Iets verlaat kwamen wij binnen maar konden vrij snel meedoen met de rest. Een aantal eerste ideeën werden gekozen om in een uur verder uit te werken tot een product. Vervolgens moesten deze ideeën gepresenteerd worden voor de hele groep aan de hand van handgetekende dia’s op papier.

foto-3

Na deze workshop werd de hele groep opgewacht door een bus die ons naar de Kamer van Koophandel bracht. Hier wachtte een lunch voor ons en konden we even op adem komen. En toen was het zo ver, de presentaties van onze studenten projecten. De posters en hand-outs die in het studentenproject waren gemaakt, werden gepresenteerd aan een internationale jury. Naast de analyses van de internationale teams, waren er ook lokale studenten die in de week voor de European Youth Awards alle winnende projecten hebben geanalyseerd. Hun opdracht was echter om de kern van het idee te nemen en hier andere toepassingen bij te bedenken.

foto-4     foto-5

Het foetsie-diner

Als afsluiting was het galadiner en de officiële prijsuitreiking van de European Youth Awards. Helaas was er van het “diner” gedeelte weinig te merken. Dit mocht de pret echter niet drukken. In pak gingen wij met de groep op weg naar een erg bijzonder locatie, “dom im berg”. De locatie was een evenementenruimte midden in de Schloßberg, welke zich ook weer midden in de stad bevind. Dit is waar de gehele awards samenkwamen, alles had tot dit moment geleid. Voorafgaand aan de daadwerkelijke uitreikingen waren prachtige optredens van danseressen en een beatboxer. Maar toen was het zo ver, de awards werden bekendgemaakt. Er werden vele awards op verschillende onderwerpen uitgereikt, zowel Fresh.Land als FreeCom. Dit waren de projecten waarbij wij onze mini project hebben gemaakt. Na alle uitreikingen werd de zaal omgetoverd tot een dansvloer waarop men urenlang zou dansen en feesten. Onze wegen leiden ons de stad in naar restaurantjes en barretjes om nog even te genieten van het Oostenrijkse eten en bier te drinken samen met vele mensen.

foto-6

Auf Wiedersehen!

Na drie ontzettend intense dagen was daar, sneller dan gedacht, alweer de laatste dag waarop slechts gedag zeggen en terugreizen op het programma stonden. De ochtendgroep was al beduidend kleiner doordat velen al onderweg waren naar huis of omdat de avond/nacht ervoor iets te gezellig was. Wij hadden gelukkig alle tijd om in de middag rustig richting de trein, bus en uiteindelijk het vliegtuig te gaan. De reis was lang, de laatste blikken konden nog even gericht worden op de prachtige Oostenrijkse landschappen voordat het land in duister werd gehuld. Met een voldaan gevoel sloten onze ogen om bij te kunnen komen na alle leuke, inspirerende, motiverende, energieke maar vooral gezellige dagen.

 

 

Onze laatste blog posts

Alle blog artikelen

UITGELICHT: Robin de Boer

Deze week stellen we Robin de Boer aan je voor!

15 september 2017

Conversaties over de rol van ontwerpen in Hong Kong

Floris van der Marel en Peter Joore zijn woensdag 7 juni tot en met vrijdag 9 juni naar de Design Management Academy conferentie [http://designmanagementacademy.com/dma2017/] in Hong Kong gegaan. Deze conferentie stond in het teken van ‘Research Perspectives on Creative Intersections’, of, in gewone mensentaal, de rol van ontwerpmanieren van denken en doen in andere vakgebieden.

20 juni 2017

Studenten FDF participeerden in a Global Product Design Hackathon

Van 26 t/m 28 april jongstleden werkten 18 studenten, docenten en ondersteunend personeel mee aan de wereldwijde Design Hackathon. 6 Design Factories, uit Helsinki, Porto, Chili, Bogota, Cali en Leeuwarden werkten mee. Vanuit de Frisian Design Factory werkten de deelnemers aan een opdracht van het Rode Kruis.

8 juni 2017