FDF op reis: The Dutch Design Week!

The Frisian Design factory stond 9 dagen lang tijdens de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven om een project te presenteren.

Door de week heen waren er verschillende docenten, lectoren en studenten aanwezig bij onze stand. En twee van die personen zijn wij: Judith en Roos. Wij schrijven dan ook deze blog. In deze blog willen wij jullie een klein beetje meenemen naar deze indrukwekkende week! De DDW wordt jaarlijks op 110 locaties in Eindhoven gehouden. Er worden daar processen, experimenten en ideeën, antwoorden en oplossingen van 2500 verschillende designers gepresenteerd.

Dit jaar was het thema van de DDW 2017 ‘stretch’. Op het programma werd hier een uitleg over gegeven: “the world is manufacturable. The future stretchable.” Design wordt steeds meer gericht op het bedenken van innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst. Onderwerpen die aangepakt worden zijn bijvoorbeeld duurzaamheid en het recyclen van producten. Er worden tijdens designprocessen daarom ook steeds meer materialen en grondstoffen gebruikt die milieuvriendelijk zijn.

Het doel van de FDF tijdens deze week was het kenbaar maken van de slimme trapper en de minor van de FDF. Sommigen weten misschien wel wat de slimme trapper is, anderen horen het voor het eerst, lees het daarom hieronder!

     – De Slimme Trapper

Het project van de Slimme Trapper is ontstaan bij de Bibliotheekservice Fryslân. Het project is in 2016 voorgelegd aan een groep studenten van de Frisian Design Factory in Leeuwarden. Zij hebben sindsdien hun eigen draai aan het project gegeven. Het project combineert duurzaamheid, reycling, milieu, onderwijs en nieuwe maaktechnologie. En dat allemaal op een bakfiets! Maar wat doet de Slimme Trapper dan? Je kunt er je PET-flesjes inleveren. De flesjes worden vervolgens versnipperd met een scherpe molen die zich op de bakfiets bevindt. Nadat het plastic versnipperd is, wordt het materiaal omgesmolten in een buis op 225 graden, vervolgens komt er door verschillende processen plastic draad uit. Dit draad kan vervolgens gebruikt worden voor een 3D printer.

Geloof ons maar, we hebben ontzettend veel interesse en complimenten gekregen! Er was amper tijd om even pauze te nemen want er waren zoveel nieuwsgierige mensen waar wij het product aan mochten uitleggen. Veel mensen wilden het zelfs gaan nabouwen en vroegen of ze hem niet direct konden huren of meenemen. Ook veel directeuren en medewerkers van scholen, bedrijven en bibliotheken waren erg enthousiast.

Wij stonden met de Slimme Trapper in het klokgebouw aan de strijp-s. In het klokgebouw was het thema van al de presentaties ‘toekomstsoplossingen’.  Zo werden er bijzondere ideeën en oplossingen laten zien, waardoor eigenlijk iedereen aan het denken werd gezet. De slimme trapper stond daar bij de tentoonstelling ‘work in progress’. Dat was een expositie waar Hogescholen en Lectoraten de kans kregen om lopende projecten te laten zien. Alles tijdens deze expositie was gebaseerd op innovatie van gezondheid, voeding, bouwen en duurzaamheid. Zo werden er de ontwikkeling van nieuwe materialen tentoongesteld en werd er gewerkt met VR en augmented reality.

     – de FDF die de Slimme Trapper presenteert

Gelukkig hadden wij de tweede dag wat meer tijd om zelf rond te neuzen. Door sommige projecten waren we helemaal geïnspireerd geraakt. Er zijn daarom een aantal projecten die we aan het licht willen brengen. Zo stond er een product design student van academie Minerva in Groningen naast ons. Hij maakte producten uit een zelfgemaakt materiaal. Hij liet een materiaalstudie zien waaruit er meubels gemaakt kunnen worden maken uit hennepvezels. Hij wil met dit materiaal hout en plastic vervangen omdat het een duurzaam gewas is en een natuurlijk product is. Toen we gingen kijken bij zijn stand merkten we op hoe stevig het materiaal was en dat dit zeker iets is dat gebruikt kan worden als vervanging. Het was super interessant en vooral ook inspirerend om te zien dat dit ook een mogelijkheid is op het gebied van duurzaamheid en innovatie.

Ook stond er in het klokgebouw een bedrijf dat vloeren maakt door middel van 3D printers. Dit viel ons direct op toen we de ruimte binnen kwamen. De mallen van de vloeren worden 3D geprint. Vervolgens wordt zo’n mal gevuld met gerecycled materiaal. We vonden het bijzonder dat tegels printen überhaupt een mogelijkheid is. Een 3D printer is daarom ook helemaal niet meer weg te denken tegenwoordig.

Er was op de DDW zoveel om te zien. Zo veel dat wij niet eens in de stad zelf zijn geweest om daar alles te bewonderen. Wij geven dan ook echt als tip dat je voor de komende DDW minstens 2 dagen uit moet trekken, als je alles mee wilt maken. Wij waren er zelf ook twee dagen en hebben heerlijk geslapen in het van der Valk hotel. (Dank je wel, Frisian Design Factory!)

     – Roos (links) Marjan (rechts) en Judith (onder) op de DDW

Onze laatste blog posts

Alle blog artikelen

Biocup

Biocup
De ontwikkeling voor duurzame drinkbekers voor festivals.
Deelproject van het Interreg Northsea project Biocas100%.

Dit Europese project gaat over twee belangrijke actuele onderwerpen; het (her)gebruik van bioplastic voor drinkbekers en het veranderen van gedrag omtrent het gebruik van drinkbekers op festivals.

18 juli 2018

Internship Rutger at Porto Design Factory!

With your familiarity of the Frisian Design Factory I would like to tell you about one of the many Design factories over the world the Porto Design Factory, The PDF for short.

5 april 2018

FDF op Omrop Fryslan 18 jannewaris 2018 16:00

Frisian Design Factory in het nieuws! (vanaf de 18e minuut, deel1. Dan uitzending uitscrollen, nieuwe uitzending vanaf 24 minuut deel 2)

22 januari 2018