FDF at the EYA Grand Jury Meeting in Kosovo!

Na een drukke week, zijn onze Albert en Janny weer teruggekeerd uit Kosovo! Zij waren hier aanwezig voor de EYA (European Youth Awards) grand jury meeting.

Met de rest van de jury waren Janny en Albert hier verantwoordelijk voor het kiezen van de projecten die meegaan naar Graz, naar de grote finale. De EYA is een jaarlijks event waar nieuwe, innovatieve projecten van startups worden geselecteerd om kans te maken op een prijs. Uiteindelijk zijn er 15 projecten geselecteerd uit verschillende categorieen.

26 september 2017 –Our way to Amsterdam
Om in alle vroegte ons vliegtuig te halen naar Pristina, gingen Albert en ik de dinsdagavond al op weg naar Amsterdam.

27 september 2017 – Our way to Pristina
We moesten vroeg opstaan om onze trein te halen, naar Schiphol. Om half 4 ging de wekker! We liepen haastig naar het station, maar toen we daar aankwamen waren er al meerdere mensen aan het zoeken naar de juiste ingang. Dit werd niet aangegeven, dus toen we erachter kwamen welke ingang open was gingen we snel naar het perron waar we moesten zijn. Helaas, de trein had ons niet gezien en reed weg. Wat nu? Eerst maar koffie en een broodje! Na een uurtje konden we onze reis hervatten! Na een lange treinreis en twee vluchten waren we aangekomen in Pristina. Birgit Kolb (Project Manager van de EYA) waren we toevallig al tegen gekomen op het vliegveld in Wenen en kwamen we weer tegen in het hotel in Pristina. We hadden ’s middags met haar afgesproken om even bij te babbelen, nadat we hadden ingecheckt en wat bij waren gekomen van de reis natuurlijk.

– Meeting with Birgit
Rond 5 uur ‘s middags zaten Albert, Birgit en ik in de lobby van het hotel. We spraken over de EYA-online studenten projecten in Graz, het festival en de organisatie van de EYA in 2018. Na ongeveer een half uurtje had Birgit weer een nieuwe afspraak, dus we moesten afronden.

28 september 2017 – Opening EYA
Deze avond was de opening van de EYA Grand Jury Meeting. Peter Bruch, Honorary President of ICNM, opende deze avond. Evenals o.a. de directeur van het Innovation Centre Kosovo, de Minister van Kosovo, de ambassadeur van Noorwegen en de Burgemeester van Kosovo deden een welkomstwoord. Na de opening werden alle juryleden van de EYA kort genoemd en voorgesteld. Rond half 10 was de EYA Grand Jury Meeting officieel geopend!

29 september 2017 – Jury Plenary
’S ochtends, om 8.50, moesten we ons verzamelen voor het hotel. We liepen hierna met z’n allen naar de Innovation Centre of Kosovo (ICK). Hier werden de evaluatiesessies van de EYA Grand Jury Meeting gehouden. Na opnieuw een openingspraatje, kwamen er twee keynote experts aan het woord, die tevens deelnamen in de Grand Jury van de EYA:

– Odeta Iseviciute, online and mobile marketing expert at Adcanon

– Dimitar Jovevski, Associate Professor at the Faculty of Economics, Skopje, University of SS. Cyril and Mehodius.

Odeta presenteerde over haar leven, haar werk en waarom ze een baan bij Uber had afgeslagen. Het was erg indrukwekkend om te horen waarom ze bepaalde keuzes in haar leven had gemaakt. Belangrijke boodschap bij deze presentatie was dat je open moet staan voor wat er om je heen gebeurt. En volgens haar moet je niet te veel gefocust zijn op het uitvoeren van je werk en het afwerken van takenlijstjes.

Dimitar deed zijn presentatie over het opstarten van een bedrijf. De belangrijkste boodschap van zijn presenstatie was dat je niet te veel bezig moet zijn om vanuit een bepaald perspectief te kijken. Soms moet je ook een stapje opzij doen, om uit je comfortzone stappen en anders naar dingen kijken. Dimitri legt de nadruk op het feit dat uit je comfortzone stappen heel belangrijk is als je een bedrijf wilt opstarten. Bij een bedrijf komt natuurlijk een businessplan kijken. Als je je vastbijt aan een businessplan dan kan dit weleens in je nadeel werken als je heel graag iets wilt en er obstakels zijn waar je niet langs kunt. Uit je comfortzone stappen is een goede oplossing om te kijken hoe je deze obstakels kunt passeren. Deze presentatie trok natuurlijk mijn aandacht, omdat ik mij hier erg in kan vinden. Niet dat ik bezig ben met het opstarten van een eigen bedrijf, maar wel omdat ruimdenkend zijn een van mijn levensmotto’s is. Na een koffiepauze waren er de Innovation World Cafés. In deze interactieve World Café sessies ontmoeten we startups, studenten, vertegenwoordigers van de lokale overheid, Universiteit, corporaties en overige leden van de Grand Jury.

In de middag hadden we de Jury plenaire vergaderingen en presentatie van de Modus en regels van de EYA-evaluatie. Er waren 8 categorieën en ik deed de evaluatie van de studenten projecten in de categorie ‘Go Green’. Een voorbeeld hiervan is het bewustzijn van de mensen verhogen over het energieverbruik en het bevorderen van een verantwoorde en duurzame houding. De evaluatie was gebaseerd op verschillende criteria. Na de discussie bleven er twee projecten over, die we wilden gaan pitchen.

30 september 2017 – Pitch the projects
Na het ontbijt gingen we weer naar het ICK. Het ICK was op loopafstand van het hotel. De ochtend duurde lang want alle juryleden moesten hun projecten pitchen. In sommige categorieën waren er 2 projecten die gepitcht werden en in sommige categorieën waren dit er 4. Reden hiervoor was dat sommige projecten twijfelgevallen waren en er in de plenaire vergaderingen niet een duidelijke beslissing genomen kon worden. Dus werden deze projecten aan de overige jury leden gepitcht om te kijken wat voor discussie dit op zou wekken. Het doel was dat er uiteindelijk gestemd werd of het project wel of niet mee gaat naar Graz.

Na een lange dag van pitchen en discussiëren bleven er uiteindelijk 15 projecten over die naar Graz gaan. Aan het eind van de middag hadden we een Open House met de studenten. Tijdens de Open House werd er gepraat met de studenten over hun startups. Na een lange dag praten ben ik snel naar het hotel gegaan om mezelf op te frissen. Helaas was daar niet veel tijd voor, want voordat ik het wist was het alweer tijd om naar het diner te gaan. Tijdens het diner heb ik met veel andere leden van de Grand Jury gepraat. Het is erg bijzonder om te horen waar iedereen vandaan komt, wat zijn/haar achtergrond is en reden is om mee te doen aan de Grand Jury. Na een lange avond besloot ik om terug te gaan naar het hotel.

1 oktober 2017 – Our way back to Home
Na twee intensieve dagen was daar alweer de laatste dag, waarop onze terugreis op het programma stond. In de ochtend hadden we met zeven man een taxi geboekt, maar uiteindelijk bleek dat er maar vier man op de afgesproken tijd in de lobby stonden. Nadat bleek dat deze drie een andere taxi, voor een half uur later, hadden geboekt konden we onze reis naar het vliegveld beginnen. Ook hier moesten we eerst weer over Wenen naar Amsterdam vliegen. De reis was lang, maar na een lange dag van zitten en opstaan kan ik met een goed, voldaan gevoel terugkijken naar deze dagen.

Tot ziens in Graz!

Auteur: Janny Huitema

Onze laatste blog posts

Alle blog artikelen

Biocup

Biocup
De ontwikkeling voor duurzame drinkbekers voor festivals.
Deelproject van het Interreg Northsea project Biocas100%.

Dit Europese project gaat over twee belangrijke actuele onderwerpen; het (her)gebruik van bioplastic voor drinkbekers en het veranderen van gedrag omtrent het gebruik van drinkbekers op festivals.

18 juli 2018

Internship Rutger at Porto Design Factory!

With your familiarity of the Frisian Design Factory I would like to tell you about one of the many Design factories over the world the Porto Design Factory, The PDF for short.

5 april 2018

FDF op Omrop Fryslan 18 jannewaris 2018 16:00

Frisian Design Factory in het nieuws! (vanaf de 18e minuut, deel1. Dan uitzending uitscrollen, nieuwe uitzending vanaf 24 minuut deel 2)

22 januari 2018