15 JUL

Het Dorp

Inleiding

Het DORP is een 10 dagen durend innovatiefestival voor het festival Welcome To The Village. Hierin werkt een grote groep mensen aan toffe en innovatieve projecten. Daarna worden de projecten op het festival getest.

Dorp

We zien Welcome to The Village als een tijdelijke mini-maatschappij. Daar vinden we het belangrijk dat de dingen logisch en slim geregeld worden. Dus dromen we hardop over hoe ons festival er in de toekomst uit moet zien. Dan is het fossielvrij, bestaat er geen afval meer en weten we precies waar ons voedsel vandaan komt. En als die droom op ons festival werkelijkheid wordt, dan kan het ook in de echte maatschappij werken.

Maar voordat we zo duurzaam kunnen worden, moet er nog flink worden geinnoveerd. Zo lopen we er bijvoorbeeld tegenaan er nog niet genoeg alternatieve energiebronnen zijn om aggregaten (en dus diesel) te vervangen, of we nog geen bestemming hebben voor hergebruik van het afval. Want als je afval nieuw nut geeft, dan is het ook geen afval meer.

In DORP werken we hieraan. Al ruim voor het festival start werken we met ondernemers, wetenschappers, studenten, kunstenaars en andere slimmeriken aan oplossingen voor duurzaamheidsproblemen. Die testen we dan direct op het festival. Daarnaast maken we dit jaar ons podium Blessum energieneutraal. En er is meer, alle projecten die we in DORP doen worden hier uitgelegd.

Welcome to The Village is ook aangesloten bij Innofest, een consortium van festivals die ondernemers op festivals de ruimte geven om producten en idee├źn te testen, te bedenken of te realiseren.