Dementie-interventie

Een betere kwaliteit van leven doormiddel van technologie?

Hallo, mijn naam is Claudia en met heel veel plezier volg ik de minor Frisian Design Factory in de Blokhuispoort, Leeuwarden. Vorig jaar kwam ik voor het eerst bij de Frisian Factory in de pre-minor van mijn propedeusejaar. Ik heb gekozen voor de minor FDF omdat ik graag met innovatie en innovatieve oplossingen aan de slag wilde gaan. Ook sprak het mij aan dat je in de minor bezig bent met opdrachten vanuit het werkveld.

In de pre-minor heb ik gekozen voor een project dat gericht was op het verbeteren van de structuur in de dag voor dementerende ouderen. Ik wil heel graag mensen helpen en iets bedenken dat waardevol is voor de gebruiker. Omdat we ontdekten als team dat het belangrijk is dat demente ouderen meer bewegen hebben we een systeem bedacht dat gericht is op ronddolende mensen in het verzorgingstehuis. Door in de gangen van het verzorgingstehuis, doormiddel van schermen, interventies te verzorgen hoopten we dat demente ouderen vaker gingen zitten. Door deze rust in te bouwen beperk je het aantal ongelukken en valpartijen.

Op deze afbeelding (links) is het concept van de pre-minor te zien. Het is een samenwerking tussen verplaatsbare beeldschermen, bewegingssensoren en Familienet. Op Familienet delen familieleden en naasten beeldmateriaal wat herinneringen kan oproepen bij een bepaalde bewoner.

Deze beelden worden op het beeldscherm getoond op het moment dat de bewegingssensor opmerkt dat de bewoner dicht in de buurt is. Hierdoor zijn de beelden die getoond worden persoonlijk en dit prikkelt demente ouderen meer dan algemene beelden.

Na de zomervakantie ben ik met een nieuw team verder gaan werken aan dit project. We hebben hierin gekozen voor een nieuwe insteek daarin we ons focussen op demente ouderen in gevorderd stadium. Doormiddel van een zelf lerend systeem en bestaande technologieën hopen we de kwaliteit van leven van deze ouderen te verbeteren.

Op de afbeelding hieronder zie je het huidige prototype, waar momenteel nog verder aan gewerkt wordt. Het prototype dat op de afbeelding te zien is laat de (door onshet team) gewenste ochtendroutine van demente ouderen in het verzorgingstehuis zien. De bewoner wordt rustig gewekt door een wake-up light die een zonsopkomst nabootst en daarna zullen rustgevende muziekjes afspelen en kan er ook beeld getoond worden op de televisie die het plaatje compleet maken. Voor de werking van dit prototype worden nog testen uitgevoerd.

Demente ouderen zijn enerzijds een lastige doelgroep, omdat je (bijna) niet direct met je doelgroep kunt communiceren, maar anderzijds is de zorg wel continue opzoek naar innovaties en hulpmiddelen en hierdoor leent de zorg zich wel goed voor projecten zoals deze. Daarnaast is er veel onderzoek nodig (geweest) om je goed te kunnen verdiepen in en mee te kunnen leven met de doelgroep. Tevens is het moeilijk om een stadium van dementie te kiezen als doelgroep, omdat er geen duidelijke grenzen zijn tussen de verschillende stadia. Ten slotte voelt de waardering in dit project wel groot, omdat je de maatschappij probeert te helpen en er zijn veel contactpersonen die op de hoogte gehouden willen worden van onze resultaten.

 Claudia.

Onze laatste blog posts

Alle blog artikelen

Biocup

Biocup
De ontwikkeling voor duurzame drinkbekers voor festivals.
Deelproject van het Interreg Northsea project Biocas100%.

Dit Europese project gaat over twee belangrijke actuele onderwerpen; het (her)gebruik van bioplastic voor drinkbekers en het veranderen van gedrag omtrent het gebruik van drinkbekers op festivals.

18 juli 2018

Internship Rutger at Porto Design Factory!

With your familiarity of the Frisian Design Factory I would like to tell you about one of the many Design factories over the world the Porto Design Factory, The PDF for short.

5 april 2018

FDF op Omrop Fryslan 18 jannewaris 2018 16:00

Frisian Design Factory in het nieuws! (vanaf de 18e minuut, deel1. Dan uitzending uitscrollen, nieuwe uitzending vanaf 24 minuut deel 2)

22 januari 2018