Dementie-interventie

Een betere kwaliteit van leven doormiddel van technologie?

Hallo, mijn naam is Claudia en met heel veel plezier volg ik de minor Frisian Design Factory in de Blokhuispoort, Leeuwarden. Vorig jaar kwam ik voor het eerst bij de Frisian Factory in de pre-minor van mijn propedeusejaar. Ik heb gekozen voor de minor FDF omdat ik graag met innovatie en innovatieve oplossingen aan de slag wilde gaan. Ook sprak het mij aan dat je in de minor bezig bent met opdrachten vanuit het werkveld.

In de pre-minor heb ik gekozen voor een project dat gericht was op het verbeteren van de structuur in de dag voor dementerende ouderen. Ik wil heel graag mensen helpen en iets bedenken dat waardevol is voor de gebruiker. Omdat we ontdekten als team dat het belangrijk is dat demente ouderen meer bewegen hebben we een systeem bedacht dat gericht is op ronddolende mensen in het verzorgingstehuis. Door in de gangen van het verzorgingstehuis, doormiddel van schermen, interventies te verzorgen hoopten we dat demente ouderen vaker gingen zitten. Door deze rust in te bouwen beperk je het aantal ongelukken en valpartijen.

Op deze afbeelding (links) is het concept van de pre-minor te zien. Het is een samenwerking tussen verplaatsbare beeldschermen, bewegingssensoren en Familienet. Op Familienet delen familieleden en naasten beeldmateriaal wat herinneringen kan oproepen bij een bepaalde bewoner.

Deze beelden worden op het beeldscherm getoond op het moment dat de bewegingssensor opmerkt dat de bewoner dicht in de buurt is. Hierdoor zijn de beelden die getoond worden persoonlijk en dit prikkelt demente ouderen meer dan algemene beelden.

Na de zomervakantie ben ik met een nieuw team verder gaan werken aan dit project. We hebben hierin gekozen voor een nieuwe insteek daarin we ons focussen op demente ouderen in gevorderd stadium. Doormiddel van een zelf lerend systeem en bestaande technologieën hopen we de kwaliteit van leven van deze ouderen te verbeteren.

Op de afbeelding hieronder zie je het huidige prototype, waar momenteel nog verder aan gewerkt wordt. Het prototype dat op de afbeelding te zien is laat de (door onshet team) gewenste ochtendroutine van demente ouderen in het verzorgingstehuis zien. De bewoner wordt rustig gewekt door een wake-up light die een zonsopkomst nabootst en daarna zullen rustgevende muziekjes afspelen en kan er ook beeld getoond worden op de televisie die het plaatje compleet maken. Voor de werking van dit prototype worden nog testen uitgevoerd.

Demente ouderen zijn enerzijds een lastige doelgroep, omdat je (bijna) niet direct met je doelgroep kunt communiceren, maar anderzijds is de zorg wel continue opzoek naar innovaties en hulpmiddelen en hierdoor leent de zorg zich wel goed voor projecten zoals deze. Daarnaast is er veel onderzoek nodig (geweest) om je goed te kunnen verdiepen in en mee te kunnen leven met de doelgroep. Tevens is het moeilijk om een stadium van dementie te kiezen als doelgroep, omdat er geen duidelijke grenzen zijn tussen de verschillende stadia. Ten slotte voelt de waardering in dit project wel groot, omdat je de maatschappij probeert te helpen en er zijn veel contactpersonen die op de hoogte gehouden willen worden van onze resultaten.

 Claudia.

Onze laatste blog posts

Alle blog artikelen

UITGELICHT: Robin de Boer

Deze week stellen we Robin de Boer aan je voor!

15 september 2017

Conversaties over de rol van ontwerpen in Hong Kong

Floris van der Marel en Peter Joore zijn woensdag 7 juni tot en met vrijdag 9 juni naar de Design Management Academy conferentie [http://designmanagementacademy.com/dma2017/] in Hong Kong gegaan. Deze conferentie stond in het teken van ‘Research Perspectives on Creative Intersections’, of, in gewone mensentaal, de rol van ontwerpmanieren van denken en doen in andere vakgebieden.

20 juni 2017

Studenten FDF participeerden in a Global Product Design Hackathon

Van 26 t/m 28 april jongstleden werkten 18 studenten, docenten en ondersteunend personeel mee aan de wereldwijde Design Hackathon. 6 Design Factories, uit Helsinki, Porto, Chili, Bogota, Cali en Leeuwarden werkten mee. Vanuit de Frisian Design Factory werkten de deelnemers aan een opdracht van het Rode Kruis.

8 juni 2017