De avonturen van FDF in Finland

Zondagochtend, half vijf. Drie verdwaald uitziende jongens kijken om zich heen. “Is dat Albert daar buiten?” En ja hoor, de altijd vastberaden leider van de Frisian Design Factory te Leeuwarden rookt buiten de drukke vertrekhal van Schiphol nog een laatste sigaret. Op wonderbaarlijke wijze verschijnt hij lachend bij de check-in, voordat de drie jongens ook maar twee meter zijn opgeschoten in de rij.

 Jeroen, Martin, Abel en ook Albert hebben zich al een tijdje verheugd op de reis. Niet alleen is Finland een prachtig land met een unieke cultuur en taal, ook bevinden zich in dit land de Aalto Design Factory, en TAMK. Beide kennisinstituten kunnen als partners maar ook benchmarks voor de Frisian Design Factory worden beschouwd.

Een dag, vlucht, een paar (iets te veel) treinreizen en een goede slaap later, zit de hele groep aan de koffie bij de Aalto Design Factory. De komende 2 dagen word de kennisexpeditite ingeleide gedaan in de processen en faciliteiten van de ADF.

Ook word informatie gewonnen over 2 partner organisaties, de StartupSauna en Urban Mill. Beiden blijken minstens even interessant. Zo vertrekt de groep met een laptop en hoofd vol informatie en ideëen dinsdagavond naar Tampere.

   

In de gezellige Finse studentenstad vallen ze met de neus in de boter. Een welverdiend biertje in de plaatselijke sportkroeg leert al snel dat de ijshockeyclub van Tampere kans maakt een belangrijke finale en daarmee kampioenschap te winnen. De eerste van 2 wedstrijden word gewonnen, zo merkt de groep aan de uitbundige sfeer in het cafe.

Ook de stemming bij de Tampere University of Applied Sciences blijkt opperbest. Workshops, exposities, uitvoeringen en presentaties volgen elkaar in rap tempo op. Ook blijkt de internationele gemeenschap, hier verzameld voor de “International Week” prima in staat af en toe de gedachten wat rust te geven.

Een van de oudste sauna bezoeken wordt dan ook ingevuld door een combinatie van stoomcabine, ijskoud meer en Fins bier, een aanrader voor allen.

Al met al blijkt de week voeding voor ideëen, zo blijkt uit de spontane vergadering die Jeroen, Martin en Abel over de innovatiehub beleggen, omdat er simpelweg te veel bruikbare informatie in hun hoofd zit. De actielijst word bijgewerkt en ook Albert blijkt veel concrete plannen voor de Frisian Design Factory te hebben vergaard tijdens de week.

Op de terugweg slaat Albert een diepe zucht; “Morgen maar weer in Nederland werken,” denkt hij, terwijl de naaldbomen voor het laatst voorbijschieten.

“Een werkweek heeft me nog nooit zo n vakantiegevoel erbij gegeven.”

Naast hem valt Jeroen langzaam in slaap. “Een vakantie was nog nooit zo leerzaam.” Is het laatste wat hij nog denkt.

Abel ,Martin & Jeroen

Onze laatste blog posts

Alle blog artikelen

Biocup

Biocup
De ontwikkeling voor duurzame drinkbekers voor festivals.
Deelproject van het Interreg Northsea project Biocas100%.

Dit Europese project gaat over twee belangrijke actuele onderwerpen; het (her)gebruik van bioplastic voor drinkbekers en het veranderen van gedrag omtrent het gebruik van drinkbekers op festivals.

18 juli 2018

Internship Rutger at Porto Design Factory!

With your familiarity of the Frisian Design Factory I would like to tell you about one of the many Design factories over the world the Porto Design Factory, The PDF for short.

5 april 2018

FDF op Omrop Fryslan 18 jannewaris 2018 16:00

Frisian Design Factory in het nieuws! (vanaf de 18e minuut, deel1. Dan uitzending uitscrollen, nieuwe uitzending vanaf 24 minuut deel 2)

22 januari 2018