De avonturen van FDF in Finland

Zondagochtend, half vijf. Drie verdwaald uitziende jongens kijken om zich heen. “Is dat Albert daar buiten?” En ja hoor, de altijd vastberaden leider van de Frisian Design Factory te Leeuwarden rookt buiten de drukke vertrekhal van Schiphol nog een laatste sigaret. Op wonderbaarlijke wijze verschijnt hij lachend bij de check-in, voordat de drie jongens ook maar twee meter zijn opgeschoten in de rij.

 Jeroen, Martin, Abel en ook Albert hebben zich al een tijdje verheugd op de reis. Niet alleen is Finland een prachtig land met een unieke cultuur en taal, ook bevinden zich in dit land de Aalto Design Factory, en TAMK. Beide kennisinstituten kunnen als partners maar ook benchmarks voor de Frisian Design Factory worden beschouwd.

Een dag, vlucht, een paar (iets te veel) treinreizen en een goede slaap later, zit de hele groep aan de koffie bij de Aalto Design Factory. De komende 2 dagen word de kennisexpeditite ingeleide gedaan in de processen en faciliteiten van de ADF.

Ook word informatie gewonnen over 2 partner organisaties, de StartupSauna en Urban Mill. Beiden blijken minstens even interessant. Zo vertrekt de groep met een laptop en hoofd vol informatie en ideëen dinsdagavond naar Tampere.

   

In de gezellige Finse studentenstad vallen ze met de neus in de boter. Een welverdiend biertje in de plaatselijke sportkroeg leert al snel dat de ijshockeyclub van Tampere kans maakt een belangrijke finale en daarmee kampioenschap te winnen. De eerste van 2 wedstrijden word gewonnen, zo merkt de groep aan de uitbundige sfeer in het cafe.

Ook de stemming bij de Tampere University of Applied Sciences blijkt opperbest. Workshops, exposities, uitvoeringen en presentaties volgen elkaar in rap tempo op. Ook blijkt de internationele gemeenschap, hier verzameld voor de “International Week” prima in staat af en toe de gedachten wat rust te geven.

Een van de oudste sauna bezoeken wordt dan ook ingevuld door een combinatie van stoomcabine, ijskoud meer en Fins bier, een aanrader voor allen.

Al met al blijkt de week voeding voor ideëen, zo blijkt uit de spontane vergadering die Jeroen, Martin en Abel over de innovatiehub beleggen, omdat er simpelweg te veel bruikbare informatie in hun hoofd zit. De actielijst word bijgewerkt en ook Albert blijkt veel concrete plannen voor de Frisian Design Factory te hebben vergaard tijdens de week.

Op de terugweg slaat Albert een diepe zucht; “Morgen maar weer in Nederland werken,” denkt hij, terwijl de naaldbomen voor het laatst voorbijschieten.

“Een werkweek heeft me nog nooit zo n vakantiegevoel erbij gegeven.”

Naast hem valt Jeroen langzaam in slaap. “Een vakantie was nog nooit zo leerzaam.” Is het laatste wat hij nog denkt.

Abel ,Martin & Jeroen

Onze laatste blog posts

Alle blog artikelen

UITGELICHT: Robin de Boer

Deze week stellen we Robin de Boer aan je voor!

15 september 2017

Conversaties over de rol van ontwerpen in Hong Kong

Floris van der Marel en Peter Joore zijn woensdag 7 juni tot en met vrijdag 9 juni naar de Design Management Academy conferentie [http://designmanagementacademy.com/dma2017/] in Hong Kong gegaan. Deze conferentie stond in het teken van ‘Research Perspectives on Creative Intersections’, of, in gewone mensentaal, de rol van ontwerpmanieren van denken en doen in andere vakgebieden.

20 juni 2017

Studenten FDF participeerden in a Global Product Design Hackathon

Van 26 t/m 28 april jongstleden werkten 18 studenten, docenten en ondersteunend personeel mee aan de wereldwijde Design Hackathon. 6 Design Factories, uit Helsinki, Porto, Chili, Bogota, Cali en Leeuwarden werkten mee. Vanuit de Frisian Design Factory werkten de deelnemers aan een opdracht van het Rode Kruis.

8 juni 2017