Biocup

Biocup
De ontwikkeling voor duurzame drinkbekers voor festivals.
Deelproject van het Interreg Northsea project Biocas100%.

Dit Europese project gaat over twee belangrijke actuele onderwerpen; het (her)gebruik van bioplastic voor drinkbekers en het veranderen van gedrag omtrent het gebruik van drinkbekers op festivals.

FDF, onderdeel van NHL Stenden Hogeschool, Limm recycling, Worldperfect (DK), House of Design, Innofest en Van Hall Larenstein werken aan de ontwikkeling van duurzame drinkbekers. Doel is het introduceren en stimuleren van gebruik en hergebruik van bioplastic voor drinkbekers voor festivals.

Materiaalonderzoek
Het materiaal dat we willen gebruiken is PHA, een bioplastic dat zowel geschikt is voor koude en warme dranken. Tevens is het materiaal ‘sea degradable’ en lost dus op in de zee.

Gedragsverandering
In Nederland worden drinkbekers vaak maar een keer gebruik en vervolgens weggegooid. Dit gebeurt op grote schaal op festivals, maar ook op scholen en op veel kantoren. Helaas is dit iets waar we aan gewend zijn geraakt. Deze gewoonte willen we doorbreken en daarom hebben we een innovatief ontwerp nodig, misschien iets speels. Dat is waar we de komende maanden aan werken.

ACTIVITEITEN
– vooronderzoek naar situatie op festivals
– LCA onderzoek bioplastic bekers
– design driven innovation; ontwerpsessies met studenten en partners van de waardeketen
– testen op festival Welcome to the Village 2018 ism Innofest
– ontwikkelen van een handleiding voor een duurzame waardeketen
– eindsymposium in Aarhus 2019

Interreg IVB Northsea project BIOCAS100%
Het ontwikkelen van ‘biobased’ drinkbekers is onderdeel van een interreg project van de provincie Friesland, genaamd BIOCAS100% (BIOmassa CAScading to 100%). Het project heeft als doel economische, maatschappelijke en ecologische vooruitgang te genereren in landelijke gebieden door het optimaal gebruik van biomassa grondstoffen.

Van de landelijke gebieden in de Noordzee regio wordt verwacht dat ze een belangrijke rol spelen in de ontwikkelen van een regionale circulaire bio economie. Het doel van het BIOCAS project is om deze ontwikkeling aan te wakkeren en de landelijke gebieden om te vormen naar slimme gespecialiseerde regio’s waar lokale gebruik van biomassa is geïntegreerd, gebaseerd op biomassa ‘cascading principles’. Dit betekent dat je eerst waardevolle stoffen uit de biomassa haalt alvorens je het verwerkt.

De Provincie Friesland werkt hierin in samen met partners uit Nederland, Denemarken, Duitsland en België, waaronder veel kennisinstellingen die bezig zijn met onderzoek naar bioplastic. NHLStenden Hogeschool richt zich op het deelproject rondom de ‘biobased’ drinkbeker te ontwikkelen.

Onze laatste blog posts

Alle blog artikelen

Biocup

Biocup
De ontwikkeling voor duurzame drinkbekers voor festivals.
Deelproject van het Interreg Northsea project Biocas100%.

Dit Europese project gaat over twee belangrijke actuele onderwerpen; het (her)gebruik van bioplastic voor drinkbekers en het veranderen van gedrag omtrent het gebruik van drinkbekers op festivals.

18 juli 2018

Internship Rutger at Porto Design Factory!

With your familiarity of the Frisian Design Factory I would like to tell you about one of the many Design factories over the world the Porto Design Factory, The PDF for short.

5 april 2018

FDF op Omrop Fryslan 18 jannewaris 2018 16:00

Frisian Design Factory in het nieuws! (vanaf de 18e minuut, deel1. Dan uitzending uitscrollen, nieuwe uitzending vanaf 24 minuut deel 2)

22 januari 2018